Pages

9 Mayıs 2010 Pazar

Teorik Yaşamlar Üzerine Deneme


Bir insana yapılacak en büyük zulüm, o'nu standardize etmeye çalışmaktır. O'nu bir kalıba sokup, belirli değerler verip, "e" gibi bir hata payını bile hesaba katmadan değerlendirmektir. Bir insan'ı oluşuran o denli sınırsız nokta vardır ki, bu noktaları piksel piksel açmaya çalışsanız bile, karşınıza fraktal geometri benzeri bir derinlik çıkar ve bu kuyunun dibini bulamazsınız.

Ama tüm bunların ötesinde insanı anlayabilmek için, teorik felsefeler türemiştir. Bu durumu, dünyanın etrafını çevirdiği varsayılan ekvator çizgisi'ne benzetebilirsiniz. Evet, ekvator çizgisi teorik bir şeydir, aslında yoktur ama tüm dünyayı pratik olarak anlamamıza yardımcı olabilir. İnsanın yaptığı da budur işte. Silinmez bir sonsuzluğun üzerinde, nispi oranlar kurabileceği varsayımlar türetmek. Bu varsayımlar, etki tepki ilişkisinin güçlü olduğu fiziki olaylarda, bize kolaylıklar sağlamaktadır.

Gelelim konunun özüne; burada yapmak istediğim gerçek hayatta olmayan insan türlerini, daha iyi nispi görüş sağlayabilmek için teorik olarak sınıflandırmak. Hani, ekonomide de vardır. tam rekabet piyasası, tekel piyasası gibi teorik sınıflandırmalar. İşte bu da benzeri bir durum olacak. tabii ki, tüm teoriyi ortaya dökmek imkansız ama elimden geldiği kadar insanları teorik olarak uç noktalara yerleştirmek istiyorum. İşte, budur zaten insanı konuşmaya ve düşünmeye iten. Herkesle aynı yerde olamamak, tümünü kavrayamamak ve belirsizlik...

O zaman başlayalım bu sınıflandırmaya yavaş yavaş geçebiliriz. şimdilik bir es verelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder