Pages

8 Kasım 2009 Pazar

Borsa - Hayat


Borsada kimler daha çok kazanma olasılığına sahiptir? Malum grafikler varya o grafikleri en iyi tahmin edenler ya da onun frekansına ayak uydurabilenler borsa da kazanır. Spekülatörler, manipülatörler ve insider trading yapanlar (bunlar borsayı istedikleri yönde değiştirmeye çalışırlar. fazla bilgiye, fazla sermayeye ya da hileye başvurarak) başarılı olsunlar ya da olmasınlar her zaman suçlu damgasıyla lekeleneceklerdir.

Malum grafikleri dalgalandıran nedir, biliyor musunuz? Bize öğretilene göre, her ne kadar rasyonel bir mantığa uymayabilsede insanların vereceği tepkiler. Mesela, şirket birleşmeleri rasyonel bir çerçeveyle değerlendirildiğinde hisse senetlerinin fiyatında bir artış olması gerekmez fakat gerçekte durum bunun tam tersidir. Bunu bir örnek olarak verebiliriz.

Hayatta kimler daha çok kazanma olasılığına sahiptir? Hayatın frekansını yakalayıp, bu doğrultuda yaşayabilenler. Fazla bilgiye ya da hileye sahip olanlar ya da güçle değişim yapmaya çalışanlar anarşist, burjuva gibi çeşitli hoş olmayan tanımlarla ifade edilirler.

İnsanların ruhunu, mantığını anlamak çok önemli. Bu yüzden insan, çevresindekiler tarafından tanık olduklarına iç frekansını bozmadan yorumu getirmelidir. Yalnızca vaziyeti anlayanlar kazanır. Onlar yeri geldiğinde insan duygularını sömürmeyi de çok iyi bilirler.

Sonuçta, ne kadar kazansak da öngöremeyeceğimiz Siyah Kuğular'dan biri mutlaka borsanın çökmesine neden olacaktır. Çünkü değişkenler, gauss grafiğinin de ötesinde insan aklının yorumlayamayacağı bir genişliktedir. Bu yüzden borsa mutlaka kriz/krizlerle çökecektir. Fazla düşünmeden bu durumu da "kader" olarak nitelendiriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder